Fokus på inkluderende fællesskaber i bydelen
Det giver livsglæde og livskvalitet at være en del af et fællesskab, og derfor har Vanløse Lokaludvalg fokus på at styrke inkluderende fællesskaber i bydelen. At stå uden for et fællesskab kan føre til ensomhed, som er en følelse mange borgere oplever i løbet af deres liv. For flere kan denne følelse være langvarig og føre til mistrivsel, og uden en hjælpende hånd kan det være svært at bryde ensomheden.
Lokaludvalget vil skabe opmærksomhed om ensomhed i bydelen og den mistrivsel, det kan føre til, gennem dialog med skoler, foreninger, plejecentre og andre relevante aktører i Vanløse.
Ligeledes vil lokaludvalget via Vanløsepuljen støtte aktiviteter, der skaber fællesskaber i bydelen, hvor de deltagende føler sig set og hørt. Dette kunne f.eks. være fælles bevægelsesaktiviteter, fællesspisning, fællessang og åbent hus-aktiviteter, hvor lokale foreninger fortæller om deres aktiviteter i bydelen.
Om ensomhed
Ensomhed handler om at føle sig ufrivilligt alene, og det er en følelse, som de fleste borgere oplever i kortere eller længere perioder i løbet af deres liv. Langvarig ensomhed kan ødelægge livskvaliteten og være skadelig for helbredet.
Omtrent én ud af otte (12,4 %) voksne danskere har tegn på ensomhed, og 6 % af skoleelever i alderen 11-15 år føler sig ofte eller meget ofte alene. (Den Nationale Sundhedsprofil 2021 og Skolebørnsundersøgelsen, 2018, fra Statens Institut for Folkesundhed)
Børn og ensomhed
Analysen, ”Børn og unge kæmper for at passe ind”, udarbejdet af Børns Vilkår i 2022, fremhæver, hvordan mange børn hver dag må kæmpe for at passe ind i fællesskabet. De oplever krav og forventninger om personlighed, udseende, skolepræstationer og fritidsinteresser. Kampen for at passe ind kan føre til mistrivsel og ensomhed, når børn og unge ikke føler, de kan være sig selv.
Borgerdialog
Expand all
Interessentmøde om senioridræt og ensomhed blandt seniorer – Marts 2023
Deltagere
- Seniorklubben Vanløse
- Ældre i Bevægelse
- Hyltebjerggård
- Afbud fra Ældresagen
Form
Mundtlig dialog
Input
- Flere faciliteter, der kan bruges til senioridræt om formiddagen/dagtimerne.
- Understøttelse bl.a. via Vanløsepuljen af fællesskabsaktiviteter i bydelen
- Fokus på at synliggøre/samle aktivitetstilbud i bydelen
Borgerpanelundersøgelse om frivillighed i Vanløse (demens) - Maj 2021
Antal deltagere
1.015 besvarelser
Form
Digital borgerpanelundersøgelse
Input
Med undersøgelsen fik lokaludvalget indblik i frivillighed blandt vanløseborgere, hvilket lokaludvalget har forholdt sig til i forhold til udarbejdelse af bydelsplanen – bl.a. hvordan ønsker vanløseborgere at engagere sig som frivillig og i fællesskaber.
Vanløse Saloner - HVORFOR MIG?
Deltagere
Omkring 20 deltagere
Form
Fysisk fremmøde og mundtlig dialog
Input
Salonaftenen begyndte med teaterforestillingen ”Hvorfor mig?”, som fungerede som et oplæg til en efterfølgende debat om de vanskelige ting i livet.
Forestillingen satte ord på en bred vifte af problematikker, oplevelser og erfaringer, der er forbundet med at få en livstruende sygdom. Den efterfølgende debat var levende, og mange af de fremmødte delte personlige erfaringer med sygdomme, behandlingsforløb og generelt hvordan man takler de svære ting i livet.
I debatten blev der også talt om vigtigheden af åbenhed, dialog og fællesskab.
Vanløse Saloner - De Ubudne
Deltagere
Omkring 70 deltagere
Form
Fysisk fremmøde og mundtlig dialog
Input
Salonen startede med et uddrag af teaterforestillingen "De Ubudne", der behandlede de indre og ydre udfordringer, man møder som psykisk sårbar.
Forestillingen var en ærlig bearbejdning af psykiske udfordringer, hvor også de særligt svære tanker berøres. Ensemblet i De Ubudne 2.0 på seks skuespillere og en musiker kropsliggør de konstante modstridende tanker i hovedet på en psykisk sårbar person. Til tider morsomt, absurd og småprovokerende, til andre tider mørkt, alvorligt og sårbart.
Efter teaterforestillingen blev der holdt en talk med manuskriptforfatteren om emnet efterfulgt af en levende, fælles debat med publikum.