Lys om Damhussøen: her er resultaterne af Teknik- og Miljøforvaltningens spørgeskema

I juni udsendte Teknik- og Miljøforvaltningen en spørgeskemaundersøgelse om brugen af Damhussøen i forbindelse med belysning på stierne.

Baggrund for undersøgelsen

Beslutningen om at etablere belysning rundt om Damhussøen blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i forbindelse med Budget 22. Formålet med belysningen er at gøre stierne mere tilgængelige for københavnerne efter mørkets frembrud. Det er et krav i projektet, at dyreliv og biodiversitet skal påvirkes minimalt.

Læs mere om projektet her: Spørgeskema: Belysning på stierne omkring Damhussøen | Vanløse Lokaludvalg (kk.dk)

Svar fra over 500 borgere og 29 foreninger

Spørgeskemaet blev i forsommeren sendt ud til 29 foreninger med aktiviteter i nærheden af Damhussøen, både fra Københavns Kommune og den tilstødende Rødovre Kommune. Spørgeskemaet blev også delt bredt med Vanløse og Valbys lokale københavnere, herfra indkom i alt 565 svar.

Rapporten over undersøgelsen er lavet af rådgiver EKJ Rådgivende Ingeniører. De kommer til følgende konklusioner:

  • Langt hovedparten af respondenterne kommer indenfor det tidsrum på dagen, hvor belysningen vil være effektiv om vinteren – fra kl. 16 om eftermiddagen til kl. 8 om morgenen.
  • Mere end 80 % mener, at de vil benytte stierne omkring Damhussøen lige så meget som i dag eller oftere, hvis der etableres belysning.
  • 152 borgere påpeger direkte i kommentarerne, at det vil give dem en større tryghed og bedre mulighed for at bruge området, hvis der etableres belysning.
  • Mellem 8 og 14 % vurderer, at de vil benytte stierne mindre, hvis der etableres belysning.
  • Mange påpeger, at Damhussøen er ét af de få mørke områder i København, og at belysningen vil ødelægge oplevelsen samtidig med, at de mener, at det vil være skadeligt for dyrelivet.

Blandt respondenterne er der en overvejende positiv stemning for etablering af belysning, da det vil betyde mere udnyttelse af området og større sikkerhed for både gående og cyklister. Der er dog samtidig en vis bekymring for lysets påvirkning af det lokale dyreliv. I projektet vægtes hensynet til insekter og flagermus højt og der planlægges at opsætte lave pullerter med nedadgående lys, eventuelt i røde toner som påvirker dyrelivet mindst muligt, med timer. Oplysning af stierne er derfor begrænset og det kan stadig være vanskeligt at se, f.eks. ujævnheder i vejen. Intelligent styring af lyset, eventuelt med fastholdelse af nattetimer uden belysning eller belysning der kun tænder ved behov via en sensor, kan være med til at imødekomme nogle af de kritiske besvarelser.

Se hele rapporten over undersøgelsen herunder:

 

Realisering afhænger af Fredningsnævnet

I sidste ende kan lyset rundt om Damhussøen kun etableres, hvis det samlede projekt godkendes af Fredningsnævnet.

Teknik- og Miljøforvaltningens projektgruppe arbejder videre med et forslag til belysning, der altså først skal igennem Fredningsnævnet før det kan præsenteres for Teknik- og Miljøudvalget. Belysningsprojektet forventes at være slut, såfremt det godkendes, inden udgangen af 2024.

Vanløse Lokaludvalg sidder sammen med repræsentanter fra Valby Lokaludvalg i en følgegruppe for projektet, der løbende orienteres og giver input til forvaltningens arbejde. Vi følger arbejdet tæt og holder jer løbende opdateret.