Nu er der endelig afsat penge til planlægning af en Natur- og Miljøstation ved Damhussøen
Vanløse Lokaludvalg har i de sidste 6 år arbejdet på en Natur- og Miljøstation på Pumpehusgrunden ved Damhussøen så vi er ovenud glade for, at der endelig er afsat penge til screening og planlægning. Lokaludvalgets vision for en Natur- og Miljøstation er at skabe et samlingssted for oplysning, undervisning, udveksling af erfaringer, nytænkning og udvikling inden for natur- og miljøproblematikken.
Siden det lykkedes at få mulighed for realisering af en Natur & Miljøstation med i Udviklingsplanen for Damhussøen og Damhusengen 2017, har der været stor interesse i bydelen for at få et lokalt samlingssted for oplysning, undervisning, udveksling af erfaringer, nytænkning og udvikling inden for natur- og miljøproblematikken. Et samlingssted for skole, fritidsklub, formidlingscentre samt lokale foreninger og lokale aktører, hvor der skabes rum og mulighed for mere samarbejde på tværs om samfundets grønne udvikling. "Der har været et effektivt samarbejde mellem de forskellige interessenter og Vanløse Lokaludvalg, som har ført til at Københavns Borgerrepræsentation har vist stor interesse for projektet, og har bevilget penge til en forundersøgelse og endelig projektering. Nu kan de mange aktører, sammen med Vanløse Lokaludvalg se frem til en spændende proces med det videre forløb”, fortæller Per Stengade, formand for Vanløse Lokaludvalg.
Samarbejde med lokale foreninger, virksomheder, skoler og institutioner
Vanløse Lokaludvalg har inddraget Damhusengens Skole, Ungecenter Vanløse, Sejlklubben (Fritidscenter Vanløse), Energi & Vand, Afdelingen for Bæredygtig Udvikling, Damhusengens Bilaug, Enggruppen og Enggruppens høslætlav samt andre frivillige aktører i udformningen af projektet. ”Det er et meget flot resultat på baggrund af et meget flot stykke arbejde i en svær tid”, siger Henrik Gretoft, Afdelingsleder, Afdelingen for Bæredygtig Udvikling.
Elever og lærere på Damhusengen Skole er en af de aktører, som vil få stor gavn af en Natur- og Miljøstation: ”Damhusengens skole er en skole mellem by og eng og vi søger hele tiden at bruge både engen og søen i vores daglige undervisning – i alle fag. Vi ønsker, at vores elever opnår et kendskab til det som Damhusengen står for herunder hvilken betydning engen og søen har for vores område og for København. Med en defineret naturstation, vil det give en skole som vores og andre skoler i området en merværdi med muligheder for at eksperimentere, undersøge, være en del af og ikke mindst blive klogere af og på”, fortæller Max Ulrich Larsen, leder af Damhusengens Skole.
Ønsket er, at Natur- og Miljøstationen skal bestå af en 100 m2 dome til udstillinger, undervisning, møder og akustisk musik, en 100 m2 bygning med solpaneler og grønt tag indeholdende værksted og kontor m.m. Derudover en 200 m2 dyregård med udvendige folde til får, geder, kaniner og høns m.fl. og en bygning med indvendige båse og et grovværksted, hvor der er plads til undervisning og eksperimenter.
Også Energi & Vand er galde for de netop afsatte midler. ”På ENERGI & VAND er vi super stolte over det engagement som vores talentelever på Damhusengens Skole har lagt for dagen for at samskabe et lære-& værested på Damhusengen. Vi glæder os til at benytte den kommende Natur- og Miljøstation til undervisning, til naturundersøgelser samt til at formidle Harrestrup Å som klimatilpasningsprojektet for både børn og voksne. ”
Men kommer der en Natur- og Miljøstation? og hvornår?
Om, og hvornår, der kommer en Natur- og Miljøstation ved vi ikke på nuværende, men i planlægningsfasen vil Byggeri København undersøge finansieringsbehovet og ligeledes udarbejde en tidsplan for projektet. Vi følger processen med spænding og glæder os til at fortælle mere, når der er nyt.
Du kan finde projektforslag og arkitekttegninger for projektet her.